Toscaanse terracotta tuinpotten

Hieronder lees je meer over het productieproces, de grondstof en het onderhoud van de terracotta producten van Certaldo. 

Wat is terracotta? 

Terracotta betekent letterlijk 'gebakken aarde' of 'gebakken klei'. Het is een kleisoort, waar ongeglazuurd aardewerk van gemaakt wordt. Doordat terracotta een hoog ijzergehalte bevat, krijgt het na het bakken de typische terracotta kleur. Voor het maakproces wordt gebruik gemaakt van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Toscaans terracotta wordt op zeer hoge temperatuur gebakken (1000 graden Celsius), wat maakt dat de producten bestand zijn tegen vorst en dus winterhard zijn. Hierdoor kun je de terracotta tuinpotten jaarrond buiten laten staan. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van de goedkope 'dunne' terracotta potten die je overal kunt kopen.

Siena klei of Impruneta klei

De terracotta producten van Certaldo zijn gemaakt van Siena klei of Impruneta klei. Deze kleisoorten worden gewonnen in de Toscaanse heuvels. Je hebt hiermee dus een authentiek Toscaans product in handen. De oorsprong van Toscaans terracotta ligt in het stadje Impruneta. Aangezien deze klei nog kwalitatiever is en het productieproces iets complexer is, zijn deze producten hoger in prijs.

Onderhoud en schoonmaak van terracotta

Terracotta is een natuurproduct, daardoor kunnen de potten mogelijk verkleuren. Het water dat via buitenkant van de pot verdampt, laat naar verloop van tijd een laag witte kalk achter. Daarnaast kan door het het langdurig buiten staan er een laagje groene aanslag op de pot komen. Sommige mensen vinden dit juist mooi, anderen niet. Mocht je dit willen verwijderen, dan kun je dit doen door een sopje te maken van water met schoonmaakazijn of groene zeep. Boen met een sponsje voorzichtig de aanslag van de pot af.